De markeringen op autobanden zijn een schat aan kennis voor elke bestuurder, zoals een winkeletiket dat is op een product voor de consument. Sommige namen, symbolen en reeksen cijfers en letters op de zijkant van de banden kunnen op het eerste gezicht nogal raadselachtig lijken, maar als je ze eenmaal kent, zul je geen twijfels meer hebben. Daarom presenteren we een complete gids met uitleg over de verschillende bandaanduidingen.

Om het plaatje compleet te maken en het gemakkelijker te maken om te begrijpen wat er daadwerkelijk op de zijkant van een autoband kan staan, hebben we een duidelijke, interactieve grafiek gemaakt met de mogelijkheid om snel de betreffende bandmarkering op te zoeken. In dit artikel nemen we alle genoemde punten door en leggen we kort hun betekenis uit.

De meeste vragen gaan over de volgende markeringen

Bandenmaatmarkeringen en individuele indices kunnen als belangrijkste aanduidingen worden beschouwd. Dankzij deze aanduidingen weten we niet alleen of een bepaald model geschikt is voor ons voertuig, maar ook voor onze behoeften. Steeds vaker trekken de bandenmarkering Run Flat en afzonderlijke homologaties de aandacht.

DE MAAT

Een reeks cijfers en letters die in de Europese Unie gestandaardiseerd zijn en waaruit de eigenschappen van een bepaald model, compatibele velgmaat en gedefinieerde indices (draagvermogen en snelheid) kunnen worden afgelezen. Als je deze kent, weet je zeker dat je geen banden zult kiezen die niet geschikt zijn voor je voertuig.

BandenmaatBandenmaat

SHELHEIDSINDEX

De snelheidsindex geeft de maximumsnelheid aan waarmee een band mag rijden. Het is goed om te weten dat het voor winterbanden acceptabel is om een lagere snelheidsclassificatie te gebruiken dan door de fabrikant wordt aanbevolen.

Aanduiding van de snelheidsindex
Snelheid
A15 km/h
A210 km/h
A315 km/h
A420 km/h
A525 km/h
A630 km/h
A735 km/h
A840 km/h
Aanduiding van de snelheidsindex
Snelheid
B50 km/h
C60 km/h
D65 km/h
E70 km/h
F80 km/h
G90 km/h
J100 km/h
K110 km/h
L120 km/h
M130 km/h
N140 km/h
Aanduiding van de snelheidsindex
Snelheid
P150 km/h
Q160 km/h
R170 km/h
S180 km/h
T190 km/h
U200 km/h
H210 km/h
V240 km/h
W270 km/h
Y300 km/h

BELASTINGSINDEX

Geeft de maximale belasting aan die op één band is toegestaan bij het rijden met de maximumsnelheid. Banden met een lagere belastingsindex dan aanbevolen voor een bepaald model, mogen onder geen beding worden gebruikt.

Voorbeelden van parameters

Belastingsindex van de band (aanduiding op de band)Belastingsindex uitgedrukt in kg
60250
61257
62265
63272
64280
65290
66300
67307
68315
69320
70335
71345
72355
73365
74375
75385
76400
77412
78425
79437
80450
81462
82475
83487
84500
85515
86530
87545
88560
89580
90600
91615
92630
93650
94670
95690
96710
97730
98750
99775
100800

RUN FLAT

De markering Run Flat band geeft aan dat het voertuig in geval van een lekke band en spanningsverlies veilig verder kan rijden. In dat geval wordt aanbevolen om niet harder te rijden dan 80 km/u en niet verder dan 80 km. 

Afkorting
Merk

DSST (Dunlop Self-Supporting Technology)

Dunlop

EMT (Extend Mobility Tire)


Goodyear

HRFS (Hankook RunFlat System)


Hankook

PAX i ZP (Zero Pressure)


Michelin

RFT (Run Flat Tyre)


Bridgestone

SSRF (Self-Supporting Run Flat)


Pirelli

SSR (Self-Supporting Runflat)


Continental

XRP (eXtended Run-Flat Performance)


Kumho

TRF (Toyo Run Flat)


Toyo

ZPS (Zero Pressure System)


Yokohama

Banden met de aanduiding EMT (Extended Mobility Tyre) zorgen er ook voor dat je kunt blijven rijden nadat de bandenspanning is gedaald tot nul.

HOMOLOGATIE

In de autowereld is dit een begrip met ruime betekenis. Het verwijst naar een speciaal gelabelde groep banden die zijn geproduceerd voor gebruik op specifieke automodellen als originele uitrusting (zogenaamde homologatie door de autofabrikant). Volgens dit principe moeten banden voldoen aan het ontwerp en de vereiste normen in overeenstemming met de mogelijkheden van het voertuig in kwestie.

Voorbeeldmarkeringen

Markering
Fabrikant
* (asterisk)
BMW, Mini
AO
Audi
DA
Dacia
FI
Fiat
OP
Opel
PE
Peugeot
SK
Skoda
VW, V0
Volkswagen

Toestemming om de banden in een bepaald land te gebruiken wordt ook wel homologatie genoemd. De letter E (of e, ECE) markering op de band geeft het model aan dat is goedgekeurd voor gebruik in Europa en het daaropvolgende nummer geeft het land van productie aan.

Voorbeeldmarkeringen

Code
Land
E1
Duitsland
E8
Tsjechië
E27
Slowakije
E46
Oekraïne
E28
Wit-Rusland
E36
Litouwen
E20
Polen

Alfabetische lijst met bandenmarkeringen

B

BasePen – markering op een band met elektrostatische aarding (de groef in het midden van het loopvlak bevat een silicasamenstelling die elektrische ladingen afvoert).

BSW/BW (Black Sidewall) – een markering die betrekking heeft op het uiterlijk van de banden en informatie geeft over de zwarte letters op de zijwand van de banden.

BLT (Raised Black Letters) – een markering die betrekking heeft op het uiterlijk van de banden en waarmee de zwarte bolle letters op de zijwand worden aangeduid.

C

– markering van banden voor bedrijfswagen, die speciaal versterkt zijn om zwaardere belastingen en een hogere druk te weerstaan.

Cold – aanwijzing voor gebruikers om het spanningsniveau met koude banden te meten.

D

DOT (Department of Transportion) – symbool op de band dat aangeeft dat de eigenschappen van de band voldoen aan de veiligheidsnormen van het Amerikaanse Ministerie van Verkeer. Dit symbool gaat gepaard met een identificatiecode van 12 tekens die de fabriek aangeeft waar de band is geproduceerd, evenals de maat en de productiedatum (laatste 4 cijfers van de code).

Voorbeeldmarkering DOTVoorbeeldmarkering DOT.

F

FP (Fringe Protector) – markering van Goodyear banden, die zijn uitgerust met een speciale velgbeschermingsrand tegen mechanische schade die bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door schuren tegen een stoeprand.

FR (Felgen Ripen) –  markering van Continental banden, die zijn uitgerust met een speciale velgbescherming om de velg te beschermen tegen mechanische schade, bijvoorbeeld door schuren tegen een stoeprand.

G

G1 –  speciale markeringen op de band om aan te geven dat deze is uitgerust met een drukcontrolesensor.

I

INSIDE – markering op asymmetrische autobanden die de montagezijde van de band aangeeft. Deze zijde moet aan de binnenkant van het voertuig op worden gemonteerd.

L

LB (Letters Blanches) – aanduiding die betrekking heeft op het uiterlijk van de banden en duidt op de witte letters op de zijwand.

LRR (Low Rolling Resistance) – aanduiding met betrekking tot de prestaties van de band, namelijk een geoptimaliseerde rolweerstand dankzij het gebruikte rubbermengsel. Deze afkorting is onder andere te vinden op de modellen van de merken Dunlop en Michelin.

LT (Light Truck) – aanduiding dat de band is ontworpen voor 4x4-voertuigen en lichte vrachtwagens (gebruikt in de VS). Deze staat nog vóór de bandenmaat.

M

MAX – dit opschrift op de band, samen met de corresponderende numerieke waarden, informeert de bestuurder over de maximale spanning die kan worden toegepast.

MFS (Maximum Flange Shield) – Het MFS van de band is niets anders dan een speciale velgrand die de velg beschermt tegen mechanische schade die bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door schuren tegen een stoeprand.

M+S (Mud and Snow) – een markering op winter-, all season- en zelfs zomerbanden die aangeeft dat de modellen (volgens de fabrikant) geschikt zijn voor lichte winterse omstandigheden (voornamelijk modder en sneeuw).

Markering M+SMarkering M+S.

O

ORBL (Outline Raised Black Letters) – een markering die betrekking heeft op het uiterlijk van de banden en duidt op het zwarte vak met letters op de zijwand.

ORWL/ROWL (Outline Raised White Letters) – een markering die betrekking heeft op het uiterlijk van de banden en duidt op het witte vak met letters op de zijwand.

OWL (Outlined White Lettering) –  een markering die betrekking heeft op het uiterlijk van de banden en duidt op witte letters op de zijwand.

OUTSIDE – een markering op asymmetrische autobanden die de montagezijde van de band aangeeft. Deze zijde moet tegen de binnenkant van het voertuig aan worden gemonteerd.

P

P (Passanger) –  een letter nog vóór de bandenmaataanduiding. Wordt gebruikt in de VS en duidt een band aan die ontworpen is voor personenauto’s.

PAX – equivalent van Run Flat-banden. De PAX-markering van het merk Michelin duidt op een model met een speciale ring aan de binnenkant van de band. Dit systeem maakt het mogelijk om door te rijden met een lekke band (maximaal 200 km op een snelheid van maximaal 80 km/u).

R

R (Radial) – banden gemarkeerd met deze letter hebben een radiale constructie. In hun structuur zijn de karkasdraden evenwijdig aan de as van het loopvlak van de band aangebracht.

RBL (Raised Black Letters) – markering die betrekking heeft op het uiterlijk van de banden en die zwarte letters op de zijwand aangeeft.

RF, REF, RFD, REINF (Reinforced) – Deze afkortingen geven een versterkte band met een verhoogd draagvermogen aan. Ze hebben een soortgelijke betekenis als de XL-modellen.

RFP (Rim Fringe Protector) – een bandmarkering van Goodyear voor een speciale velgrand om de velg te beschermen tegen mechanische schade, bijvoorbeeld door schuren tegen stoepranden.

ROTATION – markering van directionele banden. Dit opschrift verschijnt altijd met een pijl die de rolrichting van de band aangeeft.

Markering Markering "ROTATION" op de zijwand van de band.

RRBL (Recessed Raised Black Letters) – markering die betrekking heeft op het uiterlijk van de banden en de zwarte holle letters op de zijwand aangeeft.

RWL (Raised White Letters) – markering die betrekking heeft op het uiterlijk van de banden en de witte letters op de zijwand aangeeft.

S

SI (Speed Index) – markering van de maximale toegestane snelheid.

T

TL (Tubeless Tyre) – markering op de band die aangeeft dat er geen binnenband in zit (tubeless). Dit is momenteel de populairste bandenoptie op de bandenmarkt.

TT (Tubed Type Tyre) – de TT-bandmarkering duidt op een variant met een traditionele binnenband. Tegenwoordig zijn dergelijke modellen zeldzaam door het wijdverbreide gebruik van tubeless banden.

U

ULW – bandconstructie bestaande uit aramidekoorden. Het gebruik ervan maakt de banden beter bestand tegen mechanische schade.

V

VR- of ZR-bandaanduiding – geeft de maximumsnelheid aan waarmee de band kan rijden bij volledige belasting (VR - tot 210 km/u, ZR - tot 240 km/u). Deze notatie is verwerkt in de reeks die de bandenmaat aanduidt.

W

WW/WSW (White Side Wall) – markering die betrekking heeft op het uiterlijk van de banden en een witte zijkant aangeeft.

X

XL (Extra Load) – markering van XL-banden die duidt op een versterkte constructie en een groter draagvermogen. Dergelijke modellen worden gebruikt in auto's met een krachtige motor en meer koppel.

Andere markeringen op een band

3PMSF (Three-Peak Mountain Snowflakes– in overeenstemming met de EU-richtlijn, de aanduiding voor winterbanden maar ook vierseizoenenbanden, ook bekend als het Alpine-symbool. Deze geeft aan dat de modellen strenge prestatietests op verijst en besneeuwd wegdek hebben doorstaan.

Markering Three-Peak Mountain SnowflakesMarkering Three-Peak Mountain Snowflakes.

” –markering van diagonale banden, d.w.z. banden met karakteristieke, afwisselende koordlagen (onder een hoek van 20-40 graden). De modellen worden gebruikt voor terreinwagens, industriële voertuigen en landbouwmachines.

Amerikaanse bandmarkeringen – wat kan erover gezegd worden?

Dankzij de UTQG (Uniform Tire Quality Grading) autobandmarkeringen weten we welke modellen van de Amerikaanse markt komen. Omdat ze niet officieel gelden op ons continent, moeten ze slechts als een indicatie worden beschouwd.

Je vindt dit soort markeringen op de zijwand van de band in de vorm van opschriften met specifieke waarden.

TREADWEAR – slijtvastheid van het loopvlak

Om dit concept goed uit te leggen, is het eerst nodig om de definitie van een vergelijkende band te geven. Het is een gestandaardiseerd model waarvan de parameters overeenkomen met de TREADWEAR 100-index. Deze wordt aangeduid als veelvoud van 20 (60 - 80 - 100 - 120 - ... 200 ... 800). De te testen banden worden op een speciaal geprepareerde auto gemonteerd, samen met modellen met een index van 100, waarna de slijtage wordt vergeleken. Het niveau wordt om de 800 mijl (1287 km) gemeten, waarna de banden worden gewisseld (rotatie). Op basis van de meetresultaten krijgen de banden een index, zoals 60, 100, 200 of 400.

Als een model bijvoorbeeld een classificatie van 60 krijgt, is de theoretische levensduur 60% van die van de referentieband (met een classificatie van 100).

TRACTION – grip van de band op nat wegdek

Met deze indicatie wordt de bestuurder geïnformeerd over het vermogen van de band om de auto op nat wegdek tot stilstand te brengen. AA is de hoogste waardering; lagere waarden worden gedefinieerd door de letters B en C. 

De aanduiding van de TRACTION-parameterwaarden vindt plaats op een asfalt- of betonbaan onder strikt gedefinieerde omstandigheden. De testauto versnelt tot 65 km/u en remt vervolgens af. Tijdens de test wordt het ABS -systeem van het voertuig uitgeschakeld.

In Europa is de laagste aanvaardbare TRACTIE-waarde A. Als je een dynamische en agressieve rijstijl prefereert, is het aan te raden om banden met een AA-rating te zoeken. De B- en C-classificaties zijn alleen aanvaardbaar in de VS. Het is beter om zulke banden niet in Europa te kopen. Er moet ook worden opgemerkt dat de TRACTION-aanduiding geen aanduiding is voor grip op droge wegen of in bochten of bestendigheid tegen aquaplaning.

TEMPERATURE – weerstand van de band tegen oververhitting

De laatste van de UTQG-aanduidingen is TEMPERATURE, die de weerstand van de band tegen oververhitting aangeeft. Om een geschikte index toe te wijzen (A, B en C zijn mogelijk, waarbij A de beste waarde is), worden testritten van 30 minuten uitgevoerd bij verschillende snelheden:

A – 115 mijl/u (185 km/h),

B – 100 mijl/u (160 km/h),

C – 85 mijl/u (136 km/h).

De markering voor TRACTIE (grip) en TEMPERATUUR (weerstand tegen oververhitting) moet in Europa moeten ten minste A zijn. TREADWEAR (slijtageweerstand) helpt je banden te kiezen met een langere levensduur.