Wanneer moet u uw banden vervangen? We verwachten dat de banden die op een nieuwe auto tenminste 60.000 km meegaan, maar de levensduur van de band is van veel factoren afhankelijk. En wanneer je de originele banden wisselt dan lijken de nieuwe banden veel minder lang mee te gaan! Hier zijn enkele suggesties waardoor banden langer meegaan.

versleten banden

Factoren waar je niet zo veel invloed op hebt

Ongeacht hoe veel je rijdt, na 10 jaar is een band echt niet meer bruikbaar; de chemische compositie is door de jaren aangetast. De DOT code aan de zijkant van de band geeft de leeftijd aan. Een code 3517 geeft bijvoorbeeld aan dat de band in week 35 van 2017 is geproduceerd, dus o.m. afhankelijk van de profieldiepte kan deze band nog jaren mee. Een correct onderhoud zal de levensduur van een band verlengen. Controleer daarom regelmatig de bandenspanning, loopvlakslijtage en de uitlijning.

Banden kunnen behalve door de leeftijd ook beschadigd raken door de kwaliteit van de wegen, en obstakels op de wegen zelf zoals stoepranden en verkeersdrempels. Ook het klimaat heeft veel invloed: extreme temperaturen, sterk zonlicht, ozon, regen sneeuw en ijs… het zijn allemaal factoren die niet goed voor een band zijn. Probeer contact met olie, vet en andere chemicaliën te vermijden.

Factoren waar je wel invloed op hebt

Uiteraard je rijgedrag. Het nadoen van je favoriete scene uit Grand Theft Auto gaat je kosten. Elektrische auto’s hebben vanwege hun extreme koppel ook speciale banden nodig. Scherp door de bocht of hard in de ankers zal eveneens meer van een band vereisen. Speciale high performance banden van Pirelli of Hankook zullen om die reden ook minder lang meegaan dan je misschien zou verwachten. Als je een verandering in stuurgedrag, geluid of trilling van de auto bemerkt, ga dan zo snel mogelijk naar de garage. Gebruik de juiste band voor het seizoen en combineer geen verschillende banden. Controleer in de handleiding van de auto de minimale snelheids- en draagvermogenindex alsmede de band- en velgenmaat die de autofabrikant voorschrijft. Banden zullen minder lang meegaan als je afwijkt van de voorschriften.

Je hoeft geen fortuin aan banden uit te geven, maar koop banden wel heel bewust. Banden zijn het enige onderdeel van je auto dat in aanraking komt met het wegdek, dus zorg ervoor dat ze de taak aankunnen. De allergoedkoopste banden uit Azië kunnen gemakkelijk 1/3 minder lang meegaan, dus vergelijk de prijs ten opzichte van de het aantal kilometers dat ze kunnen maken. Zijn er nu werkelijk verschillen in de klasse autoband?

Premium klasse

Premium autobandenmerken testen de banden vaak in de strengste omstandigheden en gebruiken de beste technologie, techniek en materialen om banden te ontwikkelen voor de beste rijervaring en prestaties. Premium autobanden zijn gemaakt van hoogwaardig materiaal om ervoor te zorgen dat ze beter bestand zijn tegen slijtage, langer meegaan en optimale veiligheid bieden. Ze bieden vaak verbeterde grip op nat wegdek, meer brandstofefficiëntie en lagere geluidsniveaus in vergelijking met goedkopere banden. Als je veel kilometers rijdt, vaak op de snelweg met een hoge snelheid - oftewel je rijdt een krachtige auto- dan worden premiumbanden aanbevolen. Deze banden zijn ontworpen voor veeleisende rijstijlen en zijn beter bestand tegen ruwer terrein. Het belangrijkste is dat ze zijn ontworpen met veiligheid voorop. Je banden zijn het enige tussen je auto en de weg, als je snel een noodstop moet maken of snel moet manoeuvreren, bieden ze de beste grip. Als je banden wilt die bestand zijn tegen wisselende weersomstandigheden en daarin de beste prestaties leveren, dan zijn premiumbanden de beste keuze. Populaire premiumbanden zijn Bridgestone, Continental, Dunlop, Goodyear, Michelin, Nokian, Pirelli, Yokohama en Vredestein.

premium band in een sportwagen

Middenklasse

In de middenklasse vinden we ook banden die prestaties en veiligheid bieden, en niet snel verslijten. Hoewel de premiummerken uitblinken in deze eigenschappen, hangt daar een flink prijskaartje aan. Voor het beste evenwicht tussen prijs en de genoemde specificaties zijn mid-range banden een uitstekende optie. Als je “zelden” veel van je auto vereist, of niet vaak over ruw terrein en onder zware omstandigheden rijdt, dan bieden de banden in het middensegment de beste balans en prestaties voor uw voertuig. “Zelden” tussen aanhalingstekens, want ook al ga je maar enkele malen per jaar naar Duitsland, de Autobahn kan zoveel van je auto vereisen dat je toch beter voor premium kunt gaan. Voor de gemiddelde bestuurder bieden banden uit de middenklasse uitstekende prestaties in natte en droge omstandigheden, kunnen ze bochten goed nemen en zijn ze buitengewoon duurzaam voor dagelijks gebruik. De bekendste banden in de middenklasse zijn BFGoodrich, Falken, Firestone, Fulda, Hankook, Kleber, Kumho, Toyo en Uniroyal.

Economy klasse

Banden uit de economy klasse kunnen het beste worden gebruikt in de stad, waar het verkeer meestal stapvoets gaat, of voor bestuurders die rustig rijden over voornamelijk rustige wegen. Deze banden bieden doorgaans een lage rolweerstand en behoorlijke profielslijtage. Ze zijn ontworpen voor normale rijomstandigheden. Economy banden zijn merken zoals Barum, Firemax, Hifly, Imperial, Linglong, Nankang, Neolin, Nexen en Sava.

band loopvlak

Ter afsluiting

Als we naar een overzicht kijken van de duurzaamheid van banden dan valt op dat in de premiumklasse Nokian en Vredestein slechter dan gemiddeld presenteren. Het gemiddelde aantal kilometers dat je uit een band van de premium klasse haalt is 44.509 km. Barum is onder de economy banden een positieve uitschieter. Maar die uitschieter daargelaten kom je banden tegen die slechts rond de 36.000 km halen, dat is zo’n 20% minder dan een premium band… Middenklasse banden gaan gemiddeld 41.300 kilometer mee, dus dat is precies wat er van ze verwacht wordt. Negatieve uitschieter hier is Fulda. Als we een topklasse band van Michelin vergelijken met de slechtste economyband van Nankang, zien we dat een Nankang 25% minder lang meegaat…maar de prijs is er naar: bijna 40% goedkoper!! Dus als je weinig van je auto en de banden eist, kun je nog al degelijk wel voor de goedkoopste banden gaan!

Maar laat banden die vijf jaar of ouder zijn tenminste eens per jaar goed gecontroleerd worden door een bandenexpert, zodat je zeker weet dat je veiligheid nooit in het gedrang komt.