Zorgen voor de juiste bandenspanning in de zomer is niet alleen essentieel voor het goed functioneren van het voertuig maar ook voor de veiligheid van de inzittenden. Zowel een te lage als een te hoge spanning heeft op meerdere manieren een negatieve invloed en geeft problemen tijdens het rijden. Moet de bandenspanning worden bijgesteld bij zomers weer?

bandenspanning controlerenRegelmatige controle is de sleutel tot het handhaven van een optimale bandenspanning.

De juiste spanning van zomerbanden is zeker iets waar bestuurders extra aandacht aan besteden, vooral voorafgaand aan een geplande vakantiereis. Naast het bijvullen van de vloeistoffen en het controleren van het oliepeil, de werking van de verlichting en de ruitenwissers, is het verstandig om naar de manometer te grijpen, om te zien welke hoeveelheid lucht deze aangeeft.

Waarom verandert de bandenspanning in de zomer?

De spanning van een zomerband verandert na verloop van tijd, wat een volkomen natuurlijk verschijnsel is. Dit heeft verschillende oorzaken. Het kan worden veroorzaakt door lekkende ventielen en luchtdeeltjes die ontsnappen uit de band. In extreme gevallen kan er sprake zijn van mechanische schade aan de zijwand of het loopvlak van de band.

Als het gebruikelijke bereik voor personenauto’s tussen 2,0 en 2,4 bar ligt, is er een constante kracht die lucht door de bandwanden probeert te persen. De lucht ontsnapt dan door microscopisch kleine ruimtes tussen de rubbermoleculen, waardoor de druk in zomerbanden licht daalt. Naar schatting daalt de spanning elke maand met ongeveer 0,2 bar.

Welke spanning voor zomerbanden?

Bij intense hitte en plotselinge afkoeling tijdens het zomerseizoen moet de bandenspanning regelmatig worden aangepast. Zelfs een minimale afwijking van het toegestane bereik kan zeer gevaarlijk zijn en kost bovendien veel meer brandstof. Daarom worden regelmatige controles aanbevolen zodat de optimale hoeveelheid lucht wordt behouden. Als er een duidelijke piek in dagtemperaturen wordt verwacht, is het de moeite waard om te proberen de banden een beetje leeg te laten lopen en vervolgens te kijken hoe ze op de weg presteren.

De juiste bandenspanning voor zomerbanden

Elk voertuig heeft een door de fabrikant bepaalde bandenmaat die optimale prestaties van de auto garandeert. Qua bandenspanning gaat het precies zo. Voor elke auto bepaalt de fabrikant een specifieke waarde die moet worden nageleefd.

Meestal bevindt zich in het bestuurdersportier, op het onderste deel van de middenstijl, op de achterrand, naast de bestuurdersstoel of de tankklep een sticker die aangeeft hoe hoog de bandenspanning moet zijn. Vaak vind je dit ook terug in de voertuighandleiding. De sticker toont de juiste bandenspanning naar gelang de belasting van de auto, het aantal passagiers en de verschillende bandenmaten die zijn toegestaan voor het model in kwestie.

Hoe vaak moet ik mijn bandenspanning controleren in de zomer?

Om een constante hoeveelheid lucht in de banden te houden, zijn regelmatige controles noodzakelijk. De bandenspanning moet regelmatig worden gecontroleerd in de winter, maar ook in de zomer, in verband met veranderingen van de omgevingstemperatuur. Het is een goed idee om de metingen 's ochtends te doen voordat je gaat rijden, als het warmer wordt of als de zon schijnt. Daarnaast wordt aanbevolen om de spanning minstens één keer per maand aandacht of liever nog om de twee weken, evenals voorafgaand aan langere ritten te checken. Hierdoor kunnen eventuele spanningsdalingen op tijd worden ontdekt voordat de spanning daalt tot een niveau waarbij de interne structuur van de band beschadigd kan raken.

Voordelen van het handhaven van de juiste bandenspanning voor zomerbanden

Zorgen voor de ideale bandenspanning voor speciale zomerbanden draagt bij aan optimale prestaties en een lager brandstofverbruik. De juiste hoeveelheid lucht vertaalt zich bovendien in reiscomfort en de duurzaamheid van de voertuigspecifieke bandenset. Met de juiste bandenspanning loopt de temperatuur in de banden gecontroleerd op en hebben ze een adequate rolweerstand. Dat zorgt voor een stabiele structuur en een goede respons, tractie en wegligging van de auto.

TPMS-systeemNieuwe generatie auto's beschikken mogelijk over een controlesysteem voor de bandenspanning.

Wat zijn de gevolgen van een verkeerde bandenspanning voor de zomer?

Een zomerband met een te lage bandenspanning heeft een hogere rolweerstand, wat leidt tot een hoger brandstofverbruik. Een luchttekort kan zich uiten doordat de auto "zwemt" in bochten en opzij trekt wanneer je rechtdoor rijdt. De banden raken sneller oververhit, wat ten koste gaat van hun levensduur. Na verloop van tijd verschijnen er tekenen van slijtage aan de zijkanten van het loopvlak, waardoor de tractie van de band sterk afneemt.

Aan de andere kant maakt een te hoge spanning het ontwerp van zomerbanden te stijf, waardoor onregelmatigheden op de weg niet meer optimaal worden genivelleerd. Daardoor slijt de ophanging van de auto sneller en neemt het rijcomfort aanzienlijk af. Het contactoppervlak tussen de band en de weg is kleiner en het centrale deel van de band slijt sneller dan de zijkanten, waardoor ook nog eens de wegligging verslechtert. Een verkeerde bandenspanning betekent daarnaast een grotere gevoeligheid voor allerlei soorten mechanische schade.