Wanneer je met de auto de weg op wilt in België, heb je minstens een BA-verzekering nodig. Zonder BA mag je niet deelnemen aan het verkeer, zo simpel is het. Vaak wordt dan ook gekozen voor deze verzekering, omdat de premie hierbij het laagst is. Klinkt logisch, maar dat is het natuurlijk niet. De BA-verzekering heeft namelijk veel nadelen wanneer je een auto rijdt die voorzien is van de nieuwste technieken – en wanneer de waarde van de auto hoog is. Hoe zit dat nou precies?

De BA-verzekering: voor- en nadelen

De BA-verzekering is de minimaal verplichte verzekering om deel te nemen aan het verkeer in België. Deze verzekering dekt de schade die je toebrengt aan medeweggebruikers bij een ongeluk, zolang je de regels niet overtreden hebt. De BA-verzekering keert bijvoorbeeld nooit uit wanneer je met drank op achter het stuur zit, drugs gebruikt hebt of van de straat gezeild bent omdat je op gladde Chinese banden reed.

Schade aan de eigen auto wordt dus nooit vergoed. Dit is vervelend, maar het zorgt er wél voor dat je tegen een lage premie rond kunt blijven rijden. De BA-verzekering wordt vooral aangeraden voor auto’s die een hoge leeftijd hebben én die geen hoge dagwaarde meer hebben. Heb jij een Peugeot 206 die met veel geluk de volgende keuring haalt? Dan is de BA-verzekering een prima oplossing. Heb jij echter een Peugeot 206 die volledig opnieuw van plaatwerk voorzien is en die vol zit met de nieuwste foefjes? Dan is het beter om een bredere verzekering aan te schaffen, aangezien de dagwaarde ver boven de duizend euro zal liggen.

Wat zijn de overige opties?

Er zijn nog twee standaardopties naast de BA-verzekering:

  • Mini-omnium
  • Full-omnium

De eerste verzekering keert ook uit bij brandschade, diefstal of inbraakschade, natuurlijke krachten en autoglasschade. Bij een full-omnium verzekering wordt doorgaans alle schade gedekt, maar hierbij is het van groot belang dat je aandacht besteed aan de kleine lettertjes.

Verzekeraars werken namelijk graag met kleine lettertjes. Het zijn de extra bepalingen die belangrijk zijn, omdat hierin exact vermeld staat welke voorwaarden gelden. Dat is niet alleen nadelig: in sommige gevallen kun je juist heel duidelijk zien dat de verzekeraar uit moet keren.

Hoe vind ik de beste autoverzekering voor mijn auto?

Het afsluiten van een autoverzekering is niet iets dat je even snel tussendoor doet. Het is belangrijk om goed te kijken naar de mogelijkheden, de opties en de verschillende verzekeringen. Want alleen kijken naar de premie, daar krijg je onherroepelijk spijt van.

De verzekeringspremie is opgebouwd uit een aantal verschillende factoren. Hierbij kun je denken aan:

  • Wat wordt er gedekt?
  • Tot welk bedrag wordt er gedekt?
  • Hoeveel schadevrije jaren heb je?
  • Wat is het vermogen van de auto?
  • In welk gebied woon je?
  • Wat is de (dag- of vervangings)waarde van de auto?

Het is dus belangrijk om deze factoren naast de uiteindelijke premie te leggen van de autoverzekeraars die je gevonden hebt. Wil je het jezelf wat makkelijker maken, kijk dan eens op Autoverzekering.nl waar alle aanbieders gemakkelijk te vergelijken zijn.

Waarom is het kiezen van de juiste verzekering zo belangrijk?

Elke rit kan leiden tot een ongeluk. Niet eens altijd volledig door jouw schuld – maar wanneer besloten wordt dat jij wél de schuld opgelegd krijgt, dan wordt de rekensom gemaakt. Is het een aanrijding geweest waarbij meerdere auto’s betrokken waren, inclusief een lantaarnpaal en een vangrail die onherstelbaar beschadigd geraakt is? Dan kun je er gerust op rekenen dat de kosten in de tienduizenden euro’s lopen. En dat is zonder de schade aan je eigen auto.

Stel je voor dat je een nieuwe Peugeot 5008 aanrijdt, die niet gerepareerd kan worden. Alleen dan heb je al een schadepost van meer dan € 30.000 aan je broek. Zonder te kijken naar eventuele extra schade door het ongeluk.

Dát is waarom de BA-verzekering verplicht is. En hopelijk zie je nu ook in dat een uitgebreidere verzekering helemaal geen kwaad kan, want het kan maar zo gebeuren dat jij zelf in die 5008 zit en de schuld krijgt van het ongeluk.

Maar het allerbeste is ongelukken te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het goed om de veiligheid hoog in het vaandel te houden tijdens deelname aan het verkeer. We geven je graag een aantal tips zodat je hopelijk géén aanspraak hoeft te maken op je autoverzekering en je lekker schadevrije jaren op kunt bouwen:

  • Voorkom afleidingen tijdens het rijden: telefoons horen op parkeerplaatsen, niet achter het stuur.
  • Stap niet vermoeid of beschonken achter het stuur.
  • Kies goede banden voor het juiste seizoen (zomerbanden, winterbanden of all season banden).
  • Controleer de bandenspanning en het bandenprofiel regelmatig.
  • Controleer alle vloeistoffen met regelmaat.
  • Vertrek liever vijf minuten te vroeg dan een minuut te laat.