Banden zijn een van de belangrijkste onderdelen van een auto. Ze zijn niet alleen verantwoordelijk voor het comfort, maar vooral voor de veiligheid tijdens het rijden. Daarom is het handig om te weten hoeveel jaar je op je banden kunt rijden en wat hun levensduur beïnvloedt. In dit artikel lees je er alles over.
De levensduur van een band heeft betrekking op de duur waarmee de band veilig kan worden gebruikt.
Hoe oud kunnen banden zijn, en waarom doet de leeftijd ertoe?
Hoeveel jaar kan een band meegaan en waarom is het eigenlijk nodig om te investeren in nieuwe banden als de oude nog niet beschadigd zijn? Deze vraag stellen veel automobilisten die in hun zoektocht naar besparingen bedacht zijn op marketingtrucs met aanbevelingen voor het regelmatig vervangen van banden. Ondertussen is de noodzaak om een nieuwe bandenset te kopen na enkele jaren gebruik voornamelijk het gevolg van de specifieke aard van de rubbermengsels. Na verloop van tijd veranderen hun eigenschappen natuurlijk. Rubber verdampt, waardoor de band barst. In het begin verschijnen er kleine barstjes, die na verloop van tijd steeds groter worden. Interne onderdelen worden aangetast en kunnen gaan corroderen, wat erg gevaarlijk kan zijn tijdens het rijden.
Wat beïnvloedt het aantal jaren dat banden goed blijven?
Het antwoord op de vraag na hoeveel jaar je banden moet vervangen is niet eenduidig, omdat er naast de leeftijd zelf nog veel andere factoren van invloed zijn op de levensduur. Met dit in gedachten kan de levensduur enigszins worden verlengd. De belangrijkste aspecten voor de levensduur van banden zijn onder andere:
- de maat - kleine banden raken bijvoorbeeld gemakkelijker beschadigd door gaten in de weg;
- de eigenschappen van een bepaald model, waaronder met name de kwaliteit en de slijtvastheid;
- het afstemmen van de banden op het seizoen en het wegdek;
- Het handhaven van het juiste drukniveau, zoals aanbevolen door de autofabrikant;
- een goede voorbereiding op het rijden, inclusief juiste uitbalancering van de wielen, regelmatige rotatie van de banden (indien nodig) en regelmatige controle van de staat van het loopvlak;
- het type aandrijving van de auto en de afstellingen van de ophangingsgeometrie;
- het type afgelegde routes (stad, snelweg, bergwegen) en het wegdek (ruwheid);
- Belasting van de auto;
- de rijstijl (dynamisch/stabiel) en rijgewoonten - bandenslijtage wordt in de hand gewerkt door snel optrekken, plotseling remmen en een rijstijl die niet past bij de omstandigheden.
- de manier waarop banden worden opgeslagen als ze niet in gebruik zijn.
Dit zijn enkele belangrijke maar niet alle factoren die bepalen hoeveel je op je banden kunt rijden. Andere zaken zijn ook belangrijk, zoals de blootstelling aan extreme temperaturen (hoog en laag) maar ook aan zonlicht of neerslag. Bovendien kan contact met chemicaliën zoals olie of vet ernstige gevolgen hebben. Daarom moet je goed weten hoe je banden bewaart.
Let op!
Banden in slechte staat moeten onmiddellijk worden vervangen door nieuwe banden, anders brengen ze onze veiligheid in gevaar.
Ook de rijstijl heeft invloed op de levensduur van banden.Hoeveel jaar kun je rijden op winter-, zomer- en all-seasonbanden?
In tegenstelling tot wat je misschien denkt, hangt de levensduur van je banden ook grotendeels af van het type band. Winterbanden gaan meestal korter mee dan hun zomerse tegenhangers vanwege de zachtere verbindingen die worden gebruikt bij de productie. Ze slijten sneller, vooral als ze op het verkeerde moment worden vervangen en lange tijd bij te hoge temperaturen hebben gereden.
Hetzelfde geldt voor de all season-modellen, die de kortste gebruiksduur hebben. Dit is te wijten aan het feit dat ze worden gebruikt onder zeer uiteenlopende omstandigheden en bovenal omdat ze nooit worden vervangen na afloop van het seizoen.
Hoeveel jaar je op zomerbanden kunt rijden, hangt daarentegen vooral af van de rijstijl van de bestuurder. Ook omgevingsfactoren zijn natuurlijk belangrijk, zoals schade door gaten in het wegoppervlak of door spijkers die per ongeluk op de weg zijn komen te liggen. In feite gaan zomerbanden het langste mee, uiteraard op voorwaarde dat je een goed merk kiest.
Wanneer moet ik mijn banden vervangen door nieuwe?
Het is onmogelijk om met zekerheid te zeggen hoeveel kilometer een winter-, zomer- of vierseizoenenband meegaat, dus ga niet af op de kilometerstand maar op de werkelijke staat van de banden. De eerste en belangrijkste reden voor vervanging is natuurlijk schade. Grote gaten, sneden, bubbels en vervormingen maken de band volledig onbruikbaar en de aankoop van een nieuw model noodzakelijk.
Een andere factor is natuurlijke loopvlakslijtage. Idealiter mag deze niet minder dan ca. 4 mm zijn, maar vervanging sowieso vereist bij een loopvlakdiepte van 1,6 mm (tenzij anders aangegeven door de fabrikant). In zo'n situatie bieden de banden onvoldoende grip en slippen ze heel gemakkelijk. Daarom moet je je banden regelmatig controleren om het risico op een ongeluk te verlagen.
Onthoud!
Niet alleen de mate van slijtage van het loopvlak is bepalend voor de verkeersveiligheid, maar ook het loopvlaktype. Daarom is het handig om te weten wanneer je zomer- of winterbanden moet vervangen. Banden die zijn aangepast aan het seizoen zorgen voor goede prestaties en een stabiele wegligging.
Hoe vaak moet ik mijn banden vervangen voor optimale prestaties?
De leeftijd van banden is een zeer belangrijke kwestie en het is goed om te weten na hoeveel jaar je winterbanden, vierseizoenenbanden en zomerbanden moet vervangen om van de beste prestaties en maximale veiligheid te profiteren. Je kunt banden het beste 5 jaar na aankoop vervangen. Na deze tijd begint het rubber langzaam zijn eigenschappen te verliezen. Het is daarom ook een goed idee om bij het kiezen van een nieuwe set te letten op de DOT: de productiedatum van de band. Dit is zeer belangrijk. Daarom is het bij de keuze van de leeftijd van banden het beste om voor producten te gaan die minder dan drie jaar oud zijn.
Banden van 10 jaar oud met een goed profiel en zonder schade leveren niet dezelfde prestaties van gloednieuwe modellen. Dit geldt zelfs als ze niet eerder zijn gebruikt of nog maar zeer weinig kilometers hebben afgelegd.
We vroegen het de chauffeurs!
We stelden Nederlandse chauffeurs de vraag: Hoe oud zijn jouw banden, gebaseerd op hun productiedatum? * Degenen die hun banden elk seizoen wisselen, gaven het vaakst aan dat hun huidige zomerbanden 2 (30,1%) of 3 jaar oud zijn (28,5%). Voor de wintermodellen waren de resultaten vergelijkbaar: 2 jaar - 26% en 3 jaar - 26,5%. In beide gevallen antwoordde minder dan 5% van de respondenten dat hun banden meer dan vijf jaar oud waren.
*Onderzoek uitgevoerd door SW Research namens Oponeo (2021)
De toegestane leeftijd van banden in Nederland. Wat zeggen de regels?
Automobilisten vragen zich vaak af hoe oud een band in Nederland mag zijn, om te voorkomen dat een politieagent tijdens een inspectie de bestuurder geen boete oplegt of verbiedt om verder te rijden. De reglementen specificeren op geen enkele manier een aanvaardbare leeftijd voor een band. In theorie kan de verkeerspolitie dus niemand beboeten, zelfs niet voor stokoude banden. Alles hangt af van de technische staat.
Er kan een probleem ontstaan als er zichtbare schade is of als het loopvlak minder dan 1,6 mm diep is (deze grens anders zijn als dit wordt aangegeven door de markering op de band). Voor dergelijke overtredingen kan de politie de bestuurder te beboeten en zelfs een rijverbod opleggen.
Dan is een legitieme vraag hoe lang banden defectvrij kunnen blijven. In de regel zijn producten die ongeveer 10 jaar oud zijn, onvermijdelijk aangetast, met als gevolg een strenge politieagent ze ongeschikt kan vinden voor verder gebruik, vooral onder barre weersomstandigheden.
Denk om de levensduur van je banden en ga altijd veilig de weg op
Als je een nieuwe set banden koopt, is het de moeite waard om twee data te noteren: de productiedatum en de montagedatum. Op die manier weet je vijf jaar na productie (als ze vóór die tijd niet versleten of beschadigd zijn) dat het tijd is om langzaam uit te kijken naar een nieuwe set.. Als je weet hoe vaak je banden moet vervangen, zit je prettig en bovenal veilig achter het stuur.